Ортобіоз особистості - Іванашко, Оксана Євгенівна; Ivanashko, Oksana Ye. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
До програми курсу включені розділи, що дозволять узагальнити теоретичні та практичні знання з ортобіотики і є результатом теоретичних узагальнень минулих і сьогоднішніх наукових досягнень психології способу життя, психології здоров’я, психології мотивації тощо. Зміст ортобіозу особистості передбачає з’ясування основних тенденцій в організації способу життя дітей та дорослих, що дозволило б мінімізувати інтелектуальні та фізичні затрати, визначити активні методи впливу з метою активності в організації раціонального способу життя осіб різновікових категорій для досягнення максимального результату. Зміст навчальної дисципліни: 1. Предмет, завдання і методи психології ортобіозу. 2. Психологічні концепції здоров’я і здорового способу життя особистості. Теоретичні моделі здорової особистості у сучасній психології. 3. Індивідуально- психологічні фактори здоров’я. Психологічна типологія особистості і здоров’я. 4. Умови соціального здоров’я і благополуччя особистості. Психологічні методи і механізми збереження і зміцнення здоров’я. 5. Спосіб життя як інтегральний чинник здоров’я. Вікові і гендерні аспекти індивідуального ортобіозу. 6. Превентивно-профілактичні та корекційно-оздоровчі програми для дітей, молоді та дорослих.
Keywords: ортобіоз; психологія здоров’я; здоровий спосіб життя; релаксація; стресостійкість