Становлення та розвиток системи середньої освіти на Волині у ХІХ – на початку ХХ ст. - Ткачук, Анатолій Петрович; Tkachuk, Anatolii P. (Луцький національний технічний університет, 2012)
Досліджено процес становлення та розвитку системи середньої освіти на Волині у ХІХ – на початку ХХ ст. Проаналізовано діяльність гімназій, училищ, професійні та духовно-навчальні заклади середньої освіти на Волині досліджуваного періоду. Звернено увагу на жіночу освіту того часу.

The process of formation and development of the secondary education system in Volhynia in the 19th - early 20th centuries was studied. The activity of high schools, colleges, professional and spiritual educational establishments of secondary education in Volyn of the studied period is analyzed. Pay attention to the women's education of that time.
Formation and development of the secondary education system in Volhynia in the 19th and early 20th centuries
Keywords: освіта; середня освіта; гімназія; училище; реформа освіти; education; secondary education; gymnasium; college; education reform