Етичні та інституціональні аспекти культури бізнесу - Рейкін, Віталій Самсонович; Найдюк, Петро Вадимович; Черняк, Валентин Васильович (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Метою публікації є здійснення теоретичного аналізу та виокремлення базових етичних та інституціональних засад бізнес-культури у практичній діяльності. Актуальність обраної тематики зумовлена вигодою у дотриманні загальноприйнятих морально-етичних принципів та правил у ринковій системі суб’єктами господарювання, оскільки у довгостроковій перспективі це формує позитивний імідж, нівелює репутаційні ризики, а також дозволяє підтримувати стабільне економічне зростання для суспільства загалом. В основу статті покладено загальнонаукові та фундаментальні положення і принципи мейнстрим-теорії – неоінституціоналізму. У процесі дослідження були використані такі загальнонаукові методи: аналіз, порівняння, абстрагування та конкретизація, теоретичного узагальнення. Відображено генезу досліджуваної проблематики та взаємозв’язок із працями стародавніх філософів. Деталізовано найбільш актуальні елементи проблеми етики та культури ведення бізнесу прикладного спрямування. Акцентовано увагу на базовому принципі вигідності дотримання певних етичних правил, внаслідок систематизації бізнес-відносин та отримання конкурентних переваг. Констатовано, що етична культура бізнесу – це своєрідний товар, який має свою цінність та ринкову вартість. Подано трактування поняття «корпоративна бізнес-етика». Наведено перелік універсальних етичних норм корпоративних Кодексів бізнес-організацій та показані переваги їх реалізації за рахунок репутаційної, менеджерської та функції розвитку загальної корпоравної культури. Акцентовано увагу, що застосування етичних корпоративних кодексів пов’язане з певними труднощами, оскільки не існує єдиних вимог щодо їх наповнення. Подальші перспективи полягають у дослідженні національної специфіки ведення бізнесу в контексті морально-етичної проблематики.
Keywords: Етика; культура бізнесу; інституціоналізм; кодекс; мораль; 174.4