Розвиток екологічного туризму в національних природних парках Волинської області - Міщенко, Олена Віталіївна; Черчик, Лариса Миколаївна (My University, 2016)
Динамічний процес формування мережі національних природних парків, що спостерігається в останні десятиліття, направлений на збереження унікальних природних ландшафтів, повинен передбачати баланс соціальних, економічних та екологічних інтересів сучасного суспільства. На території Волинської області створено три національні природні парки, які є однією із форм організації природоохоронних територій, що найкраще відображає сучасну концепцію, поєднання природоохоронних та соціальних функцій. Однак, тільки у двох з них проведено функціональне зонування територій. Така ситуація вимагає ґрунтовного наукового аналізу сучасного стану та особливостей природокористування у національних природних парках, який забезпечить побудову поліфункціональної моделі їх функціонування, відповідно до національної стратегії сталого розвитку, що певним чином матеріалізується у системі державних функцій та екологоорієнтованих норм. Теоретичні основи розвитку екологічного туризму висвітлені у працях О. Дмитрука, Г. Цебалос-Ласкурейна, Т. Сергеєвої, Є. Колбовського.Особливості та специфіка рекреаційного природокористування в національних природних парках знайшли своє відображення у дослідженнях А. Александрової, Д. Бішопа, С. Кукурудзи, А. Шлапак, В. Гетьмана та ін. Проте залишаються не розв’язаними питання визначення сутності поняття та принципів функціонування екологічного туризму, методів оцінки екотуристського потенціалу, основних напрямів оптимізації природокористування в національних природних парках. Саме ці аспекти висвітлено у монографії, яка складається з трьох розділів. У першому розділі розкрито сутність екологічного туризму, обґрунтовано методичні підходи до його класифікації, визначено зміст та складові екотуристського потенціалу. У другому розділі подано передумови розвитку екологічного туризму в національних парках Волинської області. Третій розділ присвячено аналізу та оцінці розвитку екологічного туризму в Шацькому національному природному парку, національному природному парку “Прип’ять-Стохід”, Ківецівському національному природному парку “Цуманська Пуща”. Монографія призначена для широкого кола читачів, студентів напрямів підготовки “Туризм”, “Географія”, викладачів навчальних закладів, краєзнавців, фахівців туристично-рекреаційної сфери. Деякі положення, які розглядаються, є свідомо дискусійними та потребують нових підходів до вивчення відповідно з вимогами часу.
Keywords: екологічний туризм; національний природний парк; екотуристський потенціал; екотуристський потенціал; ландшафтно-естетична цінність; рекреаційна стійкість; рекреаційна місткість; рекреаційне навантаження; рекреаційна дигресія; оптимізація природокористування; 911:379(477.82-751.2)