Погроза насильства як спосіб вчинення «протидії законної господарської діяльності» - Саско, Олена Іванівна; Крикунов, Олександр Вікторович (My University, 2024)
Статтю присвячено одному із способів вчинення кримінально правопорушення передбаченого ст. 206 Кримінальним кодексом України «Протидія законній господарській діяльності». Зокрема, досліджено поняття погрози насильства над потерпілим або близькими йому особами при вчиненні протидії законній господарській діяльності. Визначено, що спосіб вчинення кримінального правопорушення у виді погрози насильства над потерпілим або близькими йому особами присутній як у ст. 206 Кримінального кодексу України «Протидія законній господарській діяльності», так і у деяких інших складах кримінальних правопорушень. Встановлено, що у Кримінальному кодексі України «погроза насильством» виступає або як окреме кримінальне правопорушення, або як спосіб вчинення кримінального правопорушення. У дослідженні розкривається зміст термінів «погроза», «погроза насильством» що вживається у диспозиції ст. 206 Кримінального кодексу України. За результатами аналізу запропоновано під погрозою застосування насильства розуміти дії особи, що спрямовані на залякування, без фізичного контакту з потерпілим, що мають на меті вплинути на психоемоційний стан потерпілого з метою досягнення бажаного кримінально протиправного результату. Для визнання погрози способом протидії законній господарській діяльності не має значення те, чи мала винна особа насправді намір і фактичну можливість реалізувати заявлену нею погрозу. З моменту пред’явлення вимоги, поєднаною з погрозою дане кримінальне правопорушення є закінченим. Визначено, що за змістом ст. 206 Кримінального кодексу України під близькими особами розуміти близьких родичів – батьків (прийомних батьків), дітей (прийомних дітей), діда, бабу та внуків. Членами сім’ї є батьки (прийомні батьки), діти (прийомні діти), брати, сестри та їхні подружжя, які спільно проживають, а також чоловік (дружина), які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, батьки подружжя. Близькість осіб, які входять до членів сім’ї ґрунтується, перш за все, на шлюбі (чоловік, дружина) і кровній спорідненості (діти, батьки, інші родичі), а крім того, може виникати за іншими підставами (дружба, кохання і т.д).
Keywords: протидія законній господарській діяльності; погроза; психологічне насильство; погроза насильством; близькі особи; близькі родичі; 343.434