Теоретичні та практичні проблеми реалізації потенціалу особистості в процесі формування професіоналізму - Винничук, O.; Васильченко, А.; Vynnychuk, O.; Vasylchenko, A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто актуальну проблему формування особистості професіонала в процесі професійної підготовки. Предметом дослідження обрано теоретичні та практичні аспекти професіоналізму як психологічного феномену й засоби та проблеми його формування. На основі наявних теоретичних аспектів реалізо-вано низку теоретичних й емпіричних завдань, зокрема проаналізовано роль суспільних впливів на процес професійного становлення особистості; окреслено основні наукові позиції та структурні компоненти професіона-лізму; створено психологічний портрет фахівця освітянської сфери. Висвітлено питання інформаційної просвіти стосовно психолого-педагогічної проблеми професіоналізму, виділено його основні компоненти та необхідні якості для сучасного конкурентоспроможного фахівця. За результатами емпірич¬ного дослідження виокремлено основні складові компоненти професіоналізму: почуття професійної гордості, професійна самоідентифікація, компетентність і креативність, емоційна та інтелектуальна обдарованість, фізична активність, фахова підготовка, психологічна надійність, рефлексія й рівень домагань, професійне зростання та наставництво, суб’єктність, мотивація професійної діяльності. На підставі вивчення компонентів професіоналізму сформовано психологічний портрет сучасного фахівця освітянської сфери. The article covers an urgent issue of personal formation in the process of professional training. The subjects of research are theoretical and practical aspects of professionalism as a psychological phenomenon and means and issues of its formation. Based on the present theoretical aspects, a few theoretical and empirical tasks were carried out, in particular: the role of social influence on the process of professional personal formation has been analysed; the main scientific approaches to the understanding of professionalism phenomenon and its structural components have been explained. Authors reveal the issue of the need of informational education about the psychological and pedagogical issue of professionalism; its main components and qualities have been characterized. The main components of professionalism have been distinguished according to results of empirical research: a feeling of professional pride, professional selfidentification, creativity and competence, emotional and intellectual talent, physical activity, learning preparation, psychological reliability, professional growth, professional motivation. The article creates and depicts the psychological portrait of a professional of the higher education.
Theoretical and Practical Issues of Development and Realization of Personal Potential in the Process of Professionalism Formation
Keywords: рофесіоналізм; кваліфікованість; креативність; компетентність; професійна ідентифікація; суб’єктність; professionalism; skills/qualificaions; creativity; competence; emotional gift/talent; professional identification; subjectivity