Джерелознавство всесвітньої історії та історії України - Ленартович, Олег Юрійович; Lenartovych, Oleh Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є комплекс джерел з історії України, які відносяться до нового та новітнього періоду, їхня класифікація, особливості створення, визначення рівня об’єктивності наявної в них інформації, методика дослідження джерел, історія архівної справи та діяльність науково-дослідних інститутів, документосховищ, музеїв України.Метою викладання навчальної дисципліни “Джерелознавство новітньої історії України” є наступне: з’ясувати, що є предметом вивчення предмету джерелознавство новітньої історії України, визначити його місце в структурі історичної науки; вивчити домінантні ознаки за якими відбувається класифікація джерел; проаналізувати поняття – документ, визначити його ознаки та правила складання, виробити в студентів навички аналізу джерел; виявити провідні тенденції і закономірності розвитку джерелознавства на прикладі діяльності провідних вітчизняних істориків, науково-дослідницьких осередків; визначити перспективи розвитку українського джерелознавства.
Keywords: історичне джерело; наукова критика; типи джерел; літопис; документ; спогади