Лексико-стилістичні засоби формування образу Жуля Мегре у детективних романах Жоржа Сіменона - Галій, Софія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Детективний роман є одним із літературних жанрів, які до цього часу залишаються популярними серед різних вікових та соціальних категорій читачів. Це пов’язано з тим, що змінюються епохи, культури, вірування людей, головні персонажі, умови життя, їх можливості, але закони жанру і сюжету залишаються незмінними. Це зумовлено тим, що мотиви, які штовхають людей на злочин, упродовж багатьох поколінь одні і ті ж: ненависть і любов, добро і зло, слабкість і сила волі, бідність і багатство та інше. Детективний роман є найпопулярнішим серед читачів, займаючи другу сходинку після творів класичної літератури. Класиками детективного жанру у світі вважають англійських, американських та французьких письменників. Серед них є й Жорж Сіменон: автор серії детективів про Комісара Мегре, які відрізняються соціально-психологічною спрямованістю. Персонажі Сіменона мають досить складні психологічні риси характеру, вони одержимі прихованими бажаннями. Автор завжди співчуває злочинцеві і це особливо приваблює читача. Проблема створення художніх образів у детективних романах Жоржа Сіменона зустрічається досить рідко в науковій літературі. Тому тема нашого дослідження є актуальною та потребує аналізу.
Keywords: лексико-стилістичні засоби; детективний роман; Жорж Сіменон; імпресіоністський реалізм; комісар Мегре