Особливості сприйняття коротких проміжків часу старшими школярами залежно від типу моторної асиметрії - Коцан, Ігор Ярославович; Качинська, Тетяна Валеріївна; Збирун, Юлія Володимирівна; Kotsan, I. Ya.; Kachynska, T. V.; Zbyrun Yu. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Вивчено особливості сприйняття коротких проміжків часу та індивідуальної хвилини лівшами та правшами старшого шкільного віку різної статі. Виявлено, що незалежно від типу моторної асиметрії досліджуваних усі запропоновані проміжки часу переоцінювалися. Дівчата з лівим типом моторної асиметрії, порівняно з правим, менше переоцінювали проміжків часу, крім 10-ти та 15-секундних. В осіб чоловічої статі різного типу моторної асиметрії менш виражену переоцінку часу зафіксовано у хлопців-правшів, порівняно з лівшами. У лівшів-дівчат, порівняно з правшами обох груп та лівшами-хлопцями, при оцінці індивідуальної хвилини зафіксовано її недооцінку. (The peculiarities of the perception of short periods of time and self-minute left-handed and right-handed school age of different sexes. Revealed that regardless of the type of motor asymmetry researched all of the proposed intervals overestimated. Girls with the left type of motor asymmetry compared to the right, at least overestimated the time intervals except 10 and 15 second. In males of different types of motor asymmetry less pronounced reevaluation of the time fixed for boys-handers, compared to left-handed. Left-handers, girls, compared with right-handers and left-handers in both groups, the guys in the evaluation of individual moments recorded its underestimation.)
Specific Perceptions Short Periods of Time Older Schoolchildren Related to Different Types of Motor Asymmetry
Keywords: моторна асиметрія; правші; лівші; коефіцієнт точності часу; індивідуальна хвилина; motor asymmetry; righties; lefties; time accuracy index; individual moment