Шляхи інтеграції культурної спадщини олімпійського руху в зміст загальноосвітніх навчальних предметів - Кроль, Ірина Миколаївна; Krol, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто вплив культурної спадщини олімпійського руху на розширення світогляду школярів підліткового віку, їх саморозвиток, підвищення мотивації до занять спортом та творчої діяльності, залучення до олімпійського руху і його цінностей. Дослідження дало підставу констатувати, що наявність творів мистецтва, пов’язаних із культурною спадщиною олімпійського руху, у системі викладання предметів гуманітарного циклу типового навчального плану для 8-х класів закладів загальної середньої освіти сприяє зміцненню й розширенню міжпредметних зв’язків, реалізації теоретичного, фізкультурно-спортивного, екологічного, культурологічного, краєзнавчого, художньо-естетичного, інформаційного напрямів навчально-виховного та позаурочного процесів закладів освіти. The article examines the influence of the cultural heritage of the Olympic movement on the expansion of the worldview of adolescent pupils, their self-development, enhancement of motivation for sports and creative activity, involvement to the Olympic movement and its values. Studies allowed to recognize that the works of art which are related to the cultural heritage of the Olympic movement in the school system of the humanitarian subjects of the standard curriculum for the 8th classes of the comprehensive secondary school; it promotes strengthening and expansion of interpersonal relations, the implementation of theoretical, physical, cultural and sportive, ecological, regional, informational, artistic and aesthetic directions of educational and extracurricular processes of schools.
The Ways of Integration of the Cultural Heritage of the Olympic Movement Into the Content of the General School Subjects
Keywords: олімпійська освіта; олімпійський рух; культурна спадщина; освітній процес; школярі; мистецтво; the Olympic education; the Olympic movement; cultural heritage; educational process; schoolchildren; art