Пропагандистські стратегії СРСР та США в період Холодної війни: компаративний аналіз методів та засобів інформаційного впливу - Оніщук, Ірина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено пропагандистські стратегії двох провідних наддержав ХХ століття – СРСР та США – під час Холодної війни. Особлива увага приділяється аналізу формування образу ворога, структурній організації пропагандистських систем та впливу цих процесів на внутрішню і зовнішню політику обох держав. У роботі зосереджено увагу на радянську пропагандистську систему. Приділено увагу їхній еволюції, інституалізації, ключових органів, механізмів контролю над інформаційним простором, а також форм та методів впливу на суспільство. Розглянуто функціонування радянського телебачення, радіо, роль партійних структур та специфіку ідеологічного апарату. Також досліджено американську модель пропаганди, її організаційні засади, інституції, що поширювали зовнішню та внутрішню інформаційну політику щодо образу ворога, а також стратегії культурної дипломатії, медійних кампаній і психологічних операцій. Проаналізовано особливості державної політики США та її взаємозв’язок із глобальною зовнішньою політикою. Головний акцент у магістерській роботі зроблено у четвертому розділі, в якому був проведений компаративний аналіз методів та засобів впливу СРСР та США, адже саме у взаємодії та конфлікті цих двох моделей проявилася природа глобальної інформаційної боротьби. СРСР та США уособлювали дві альтернативні цивілізаційні та ідеологічні траєкторії, що зумовило різні підходи до структури пропаганди, механізмів впливу та цільових аудиторій. Результати дослідження сприяють глибшому розумінню ролі пропаганди в умовах глобального ідеологічного конфлікту, розкривають механізми формування масової свідомості та політичних наративів, а також дозволяють простежити тяглість пропагандистських практик у постбіполярний період. Робота має наукове та практичне значення для подальшого вивчення інформаційних війн, міжнародних відносин і політичної комунікації, а також допомагає проаналізувати вплив пропаганди на свідомість суспільства.
Keywords: Холодна війна; пропаганда; ідеологія; образ ворога; інформаційний вплив; соціалістичний табір; капіталістичний табір; масова свідомість; мас-медіа; ідеологічна боротьба