Евтрофікація Кортеліського водосховища - Коваль, Олег Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню важливого для Ратнівської територіальної громади питання оцінки стану евтрофікації Кортеліського водосховища та розробки заходів для його поліпшення. В роботі проаналізовано теоретико-методологічні засади дослідження, поняття про евтрофікацію водойм, схильність водойм різних типів до евтрофікації, вплив зовнішніх чинників на масштаби та наслідки евтрофікаційних процесів, методику дослідження евтрофікованості водних об'єктів, вивченість питання у науковій літературі.Проаналізовано природні умови території дослідження,гідрологічні та гідротехнічні особливості водосховища, сучасний стан водозбору. Досліджено сучасні особливості стану евтрофікації водосховища, внутрішньорічна та багаторічна динаміка евтрофікованості. Встановлено, що для Кортеліського водосховища характерний не дуже високий рівень евтрофікації, навіть в найгарячіші та найсухіші місяці NDVI практично не перевищує 0,2. Лише кілька разів за останні 5 років зафіксовані значення індексу в інтервалі 0,2-0,4. На рівень евтрофікації, окрім метеорологічних параметрів, значний вплив чинить специфіка самого водосховища. Стоки з осушених угідь, збагачені біогенними елементами (насамперед, сполуками нітрогену і фосфору), потрапляють у водосховище, забруднюють воду і сприяють інтенсифікації евтрофікації. На перспективу слід врахувати, що зміна клімату, теж може спричинити прискорення евтрофікації внаслідок підвищення температури і зменшення водності.Запропоновано заходи зменшення евтрофікованості Кортеліського водосховища.
Keywords: водосховище; евтрофікація водосховищ; стан евтрофікованості; чинники, що впливають на евтрофікацію; шляхи зниження та попередженняевтрофікації водосховищ