Картографічне визначення морфометричних та гідрологічних характеристик басейну річки Серна - Вакулік, Софія; Жданюк, Богдан; Vakulik, Sofia; Zhdanyuk, Bogdan (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Проведено комплексне визначення морфометричних та гідрологічних параметрів річки Серна та її басейну за допомогою картографічного методу дослідження, із використанням сучасних засобів просторового аналізу даних. Узагальнено результати аналізу стану басейну річки Серна. Визначено основні морфометричні й гідрологічні характеристики річкового басейну, а саме: довжина, коефіцієнт звивистості річки, площа басейну та його довжина, середня ширина басейну, похил річки й басейну, лісистість. Побудовано низку картосхем, що відображають гідрологічні та морфометричні параметри річково-басейнової системи Серна. Запропонований комплекс оптимізаційних і природоохоронних заходів у басейні річки Серна з метою відновлення екологічної рівноваги. Проведено комплексное определение морфометрических и гидрологических параметров реки Серна и ее бассейна с помощью картографического метода исследования, с использованием современных средств пространственного анализа данных. Обобщены результаты анализа состояния бассейна реки Серна. Определены основные морфометрические и гидрологические характеристики речного бассейна, а именно: длина, коэффициент извилистости реки, площадь бассейна и его длина, средняя ширина бассейна, уклон реки и бассейна, лесистость. Построен ряд картосхем, отражающих гидрологические и морфометрические параметры речного бассейновой системы Серна. Предложенный комплекс оптимизационных и природоохранных мероприятий в бассейне реки Серна с целью восстановления экологического равновесия. A comprehensive definition of morphometric and hydrological parameters of Serna river and its basin, using cartographic method of research, using modern tools of spatial analysis is made. The results of the analysis of the river basin Serna condition are generalized. The main morphometric and hydrological characteristics of the river basin, namely length, tortuosity coefficient river basin area and its length, the average width of the basin slope and river basin, forest cover are analyzed. Number of cardscheme reflecting hydrological and morphometric parameters of river-basin system of Serna are designed. The complex optimization and environmental management in the basin of Serna in the aim of ecological balance restore are proposed.
Cartographical Definition of Morphometric and Hydrological Characteristics of the River Basin of Serna
Keywords: гідрологічний стан; річково-басейнова система; картографічні дослідження; морфометричні показники; hydrological condition; river-basin system; cartographical research; morphometric parameters