Підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу патронатної сім’ї - Рябова, Дарина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Патронат над дітьми є важливою формою організації сімейного виховання, що набуває все більшого значення в сучасному українському суспільстві. Однак, попри велику важливість та актуальність цієї форми виховання в Україні, існує низка труднощів, які ускладнюють її широке застосування та ефективне функціонування. Це зумовлено різноманітними соціальними, економічними та психологічними факторами, які впливають на благополуччя дітей, їхнє здоров’я, а також на реалізацію їхніх прав на належний догляд та виховання в умовах сім’ї. Однією з головних проблем є брак кваліфікованих фахівців, здатних працювати патронатними вихователями та пройти необхідне спеціалізоване навчання. Робота патронатного вихователя є емоційно складною та виснажливою, вимагаючи високого рівня відповідальності та підготовки. Вихователі повинні бути готові до роботи з дітьми, які пережили психологічні травми або мають особливі потреби, що робить цю професію ще більш складною та вимогливою. Патронат над дитиною є важливим механізмом захисту її прав та інтересів. Завдяки йому дитина може перебувати в сімейному середовищі, отримуючи необхідний догляд, виховання та реабілітацію, а також отримати допомогу для своєї біологічної сім’ї в подоланні складних життєвих обставин. Це особливо важливо в умовах воєнного стану, коли традиційні форми опіки можуть бути недоступними або неефективними. В роботі проаналізовано патронат над дитиною. Здійснено аналіз підготовленості майбутніх фахівців з соціальної роботи до соціального супроводу патронатної сім’ї та розроблено силабус освітнього компонента «Соціальний супровід патронатної сім’ї».
Keywords: соціальний супровід; патронатна сім’я; патронат над дитиною; соціальні послуги