Історичний розвиток біологічних систем - Білецька, Марія Григорівна; Теплюк, Вадим Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Методичні рекомендації для проведення практичних робіт із курсу «Історичний розвиток біологічних систем» містять матеріали історичного розвитку живих форм, викладені у геохронологічній послідовності. Наводиться характеристика викопних форм різних таксонів, окремих геологічних ер і періодів. Методичні рекомендації до практичних робіт сприятимуть оволодінню сучасними уявленнями про геохронолонію Землі, наступність різних таксономічних груп у межах окремих царств; про керівні копалини різних геологічних товщ земної кори. У процесі виконання завдань здобувачі зможуть оцінити складність біологічних процесів і систем та знаходити взаємозв’язки і взаємозалежність різних рівнів організації життя, розкривати загальні закономірності еволюційних перебудов та знаходити філогенетичну спорідненість окремих таксонів. Методичні рекомендації до кожної з тем містять теоретичні відомості, які допоможуть у виконанні запропонованих завдань. Рекомендовано здобувачам факультету біології та лісового господарства освітнього ступеня магістр.
Keywords: філогенез; палеонтологія; викопні форми; геохронологія; 57.07(091)(072)