Театральне життя в повітових містах Волинського воєводства у міжвоєнний період - Крамар, Юрій Вікторович; Kramar, Yurii V. (Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2015)
Висвітлюється театральне життя у Волинському воєводстві міжвоєнної доби (1921-1939 рр.). Проаналізовано діяльність українських, польських, єврейських, чеських та російських аматорських та професійних театральних колективів. Підкреслено, що для поляків драматичне мистецтво було способом популяризації та утвердження польських культурних впливів на східних землях. Для українців та представників інших національних груп, котрі проживали на Волині театр став важливим чинником збереження своєї національної самосвідомості. Показано, як презентований на сцені різножанровий репертуар сприяв поширенню творчості європейських і вітчизняних драматургів на західноволинських землях, формуванню професійної театральної культури в містах воєводства.

This article dwells on the theatrical life in the Volyn province during the interwar period (1921-1939). It analyses the activities of the Ukrainian, Polish, Hebrew, Czech, and Russian amateur and professional theater companies. It is emphasized that for the local Polish people the dramatical art was the way to spread and affirm Polish cultural influences in the Easterne territories. For the Ukrainians and the other ethnic groups living in Volyn, the theatre became an important factor in preserving their national identity. The article shows the ways in which a diverse stage repertoire contributed to diffuse the works of the European as well as domestic playwrights in Western Volyn and to form a professional theatrical culture in the towns of the province
The theatrical life in the district towns of the Volyn province in the interwar period
Keywords: Волинське воєводство; Volyn province; професійний та аматорський театр; professional and amateur theater; театральний репертуар; theater repertoire; вистава; piece of theatre; громадська організація; public organization