Мандри як еміграція: літературний персонаж у пошуках самоідентичності (збірка оповідань Василя Махна «Дім у Бейтінґ Голлов») - Калинюшко, Олеся Анатоліївна; Kalyniushko, Olesia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті окреслено взаємозв’язки між мандрами й еміграцією як способами конструювання самоіден-тичності героя в збірці короткої прози В. Махна «Дім у Бейтінґ Голлов». Виокремлено два відмінні прочитання поняття еміграція як процесу пошуку дому посередництвом ідентифікації з новим простором і як акту переїзду, суголосного з мандруванням, що не призводить до втрати національної належності. Закцентовано на функціонуванні героя – внутрішнього емігранта, який мимоволі опиняється відчуженим від звичної для нього дійсності. The article outlines the interrelations between the wanderings and emigration as the ways of character’s selfidentity construction in V. Makhno’s collection of short-stories «The House in Baiting Hollow». Two distinctive approaches to the definition of the notion «emigration» have been highlighted. These consider emigration as a process of quest for home by means of identification with the new space and emigration as an act of removal concordant with the wanderings that does not lead to the loss of national belonging. The functioning of character as an internal emigrant who turns out to be alienated from the habitual reality.
Wanderings as an Emigration: Literary Character in the Search of Selfidentity (V. Makhno’s Collected Stories «The House in Baiting Hollow»)
Keywords: Василь Махно; «Дім у Бейтінґ Голлов»; мандри; еміграція; самоідентичність; V. Makhno; «The House in Baiting Hollow»; wanderings; emigration; selfidentity