Фольклорні записи Оскара Кольберга як діалектографічне джерело: граматичний рівень - Грицевич, Юрій Васильович (Lviv Polytechnic National University, 2022)
У пропонованому дослідженні на матеріалі текстів фольклору другої половини ХІХ ст. в записах Оскара Кольберга (1814–1890) прокоментовано специфіку формотворення іменників у холмських говірках. Залучений для дослідження фольклорний матеріал дає підстави стверджувати, що специфіка словозміни іменників у говірках Холмщини позначена продуктивністю фонетично видозмінених давніх флексій. Ще однією причиною розгалуженого арсеналу закінчень досліджуваної числової парадигми субстантивів стало явище граматичної індукції. На конкретному регіональному матеріалі розглянуто важливу проблему взаємозв’язку мови фольклору з мовою локального діалектного середовища, де побутує текст.
Keywords: фольклорний текст; Холмщина; діалект; словозміна; іменник; флексія; відмінок; граматична аналогія; однина/множина