Маловідома сторінка Волинської трагедії: протистояння СБ ОУН та «двуйки» польського підпілля - Антонюк, Ярослав (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено протистояння СБ та «двуйки» польського підпілля в часи Волинської трагедії 1943– 1944 рр. З’ясовано, що поштовхом до протистояння стало заміщення німцями української поліції польською, а також відмова поляків визнавати владу Запілля УПА. Ліквідації СБ поляків відбувалися не за національною ознакою, а обґрунтовувалися їхньою агентурною роботою на німців.
Keywords: Служби безпеки; ОУН; УПА; Армія Крайова; каральні операції; розвідка; контррозвідка; агентура