Механізми забезпечення відкритості та прозорості органів публічної влади - Лук`янчук, Інна Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Робота присвячена вивченню та аналізу механізмів, спрямованих на забезпечення відкритості та прозорості в органах публічної влади. У науковому доробку детально розглядаються організаційні аспекти діяльності Волинської обласної ради, виокремлюючи їх роль у формуванні відкритого та прозорого управління. Особлива увага приділяється проблемам, які можуть виникнути під час реалізації механізмів відкритості, та шляхам їх вирішення. У роботі також вивчаються інноваційні механізми, такі як використання спеціалізованих онлайн-платформ, відкриті дані, інтерактивні інструменти для звітності та інші. Аналізуються важливі аспекти залучення громадськості та створення відкритих бюджетів, розглядається роль електронних платформ у публікації інформації та забезпеченні її доступності для громадськості. Окремий розділ присвячено розробці стратегії підвищення культури відкритості як засобу забезпечення ефективного та прозорого взаємодії між органами влади та громадськістю. У цьому контексті висвітлено механізми моніторингу та оцінки, які допомагають вчасно виявляти проблеми та вдосконалювати стратегію. Ця робота має на меті висвітлити важливі аспекти та напрями розвитку механізмів відкритості та прозорості в органах публічної влади з урахуванням актуальних викликів та потреб сучасного суспільства. У роботі досліджено механізми забезпечення відкритості та прозорості органів влади на державному та місцевому рівнях, використання яких дозволяє підвищити якість управління органів публічної влади за рахунок зростання ефективності взаємодії владних структур державного та місцевого рівня з громадськістю у ході ухвалення управлінських рішень, своєчасно реагувати на динамічні зміни соціальних та економічних процесів. Представлено теоретичне узагальнення і науково-прикладне забезпечення механізмів відкритості та прозорості органів публічної влади. Проаналізовано основні рівні відкритості та прозорості органів публічного управління, розкриті основні їх елементи та принципи. Досліджено доступ громадськості до публічної інформації в Україні. Ідентифіковано переваги відкритості та прозорості влади в побудові демократичного суспільства на принципах та механізмах залучення громадян у розробку та контроль управлінських рішень, полегшення взаємодії громадян з державними інститутами, прозорості та зрозумілості діяльності уряду. Визначені заходи щодо підвищення відкритості та прозорості органів публічної влади
Keywords: Україна; публічне управління; місцеве самоврядування; Волинська обласна рада; прозорість; відкритість; транспарентність