Шляхи вдосконалення використання засобів фізичної реабілітації при гонартрозах - Альошина, Алла Іванівна; Бичук, Олександр Іванович; Aleshina, Alla; Bychuk, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Остеоартроз – дегенеративно-дистрофічне захворювання кістково-м’язової системи, яке має тенденцію до підвищення поширення серед населення України. Особливість захворювання – ураження працездатного населення, хронічний перебіг і високий рівень інвалідизації. Консервативне лікування, за даними фахівців, широко використовують у медичній реабілітації. Його складовою частиною є широке використання засобів фізичної реабілітації. У статті розглянуто програми фізичної реабілітації, які традиційно використовують лікувальну фізичну культуру, лікувальний масаж, механотерапію, преформовані фактори зовнішнього середовища. За результатами аналізу спеціальної літератури встановлено, що ефективність фізичної реабілітації підвищує використання комплексу засобів фізичної реабілітації, створення персоніфікованих та освітніх програм. Osteoarthritis is a degenerative-dystrophic disease of the musculoskeletal system, which tends to increase the spread among the population of Ukraine. The disease is characterized by the defeat of the able-bodied population, chronic course and high level of disability. Conservative treatment, according to experts, is widely used in medical rehabilitation, part of which is the widespread use of physical rehabilitation. The article deals with physical rehabilitation programs, which traditionally use therapeutic physical culture, therapeutic massage, mechanotherapy, preformed environmental factors. The effectiveness of physical rehabilitation increases the use of educational programs. As a conclusion: high efficiency of rehabilitation measures is possible when creating personalized programs, using a set of physical rehabilitation tools and using educational programs.
Ways to Improve the Efficiency of Physical Rehabilitationuse in Gonarthrosis
Keywords: гонартроз; персоніфіковані програми; освітні програми; gonarthrosis; personalized programs; educational programs