Логіко-філософські засади концепції Татхагатагарбхі в китайському буддизмі - Пхиденко, Станіслав Семенович; Пхиденко, Станислав Семенович; Pkhydenko, Stanislav (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Охарактеризовано історію становлення й особливості китайського буддизму, вплив традиційної філософії Китаю на формування визначальних положень Махаяни. Проаналізовано основні принципи спасіння (пробудження) шляхом аналізу та трансформації свідомості, дотримання настанов із медитації і правильного мислення, долучення до дхармового тіла Будди як універсальної, абсолютно чистої, сповна пробудженої свідомості, головними ознаками якої є гальмування розподільного мислення й усунення усвідомлення власного “Я”. В статье рассматривается история становления и особенности китайского буддизма, влияние традиционной философии Китая на формирование определяющих положений Махаяны. Исследуются основные принципы спасения (пробуждения) путем анализа и трансформации сознания, соблюдения наставлений по медитации и правильному мышлению, приобщения к Дхармовому Телу Будды как абсолютно чистому и сполна пробужденному сознанию, главным признаком которого являются торможение разделяющего мышления и устранение осознания собственного “Я”. The essay focuses on the logical and philosophical fundamentals of the Tatkhagatagarbkhi Teaching in a Chinese Buddhism. Under consideration are the characteristics of a Chinese Buddhism and the history of its formation. The author the impact of the explores traditional philosophy of China on the inception of ontological Tenets of the Mahayana. The research is also concerned with the basic principles of salvation (awakening) through analysis and transformation of consciousness, observance of the precepts of meditation and correct thinking, administration of the sacrament to the Dharma Body of Buddha as an absolute and completely awoken consciousness. The primary symptoms of the latter are inhibited divisional thinking and eliminated awareness of ones own “Self”.
Логико-философские основания концепции Татхагатагарбхи в китайском буддизме
The Logical and Philosophical Fundamentals of the Tatkhagatagarbkhi Teaching in a Chinese Buddhism
Keywords: китайський буддизм; китайский буддизм; Chinese buddhism; Татхагатагарбхі; Татхагатагарбхи; Tatkhagatagarbkhi; Махаяна; Махаяна; Mahayana; алая – віджняна; алая – виджняна; alaya-vidzhnyana; праджня – параміта; праджня – парамита; pradjhnya-paramita; істинна свідомість; истинное сознание; True consciousness; хибне мислення; ложное мышление; fallible thinking; манас; манас; manas; дхармове тіло; дхармовое тело; Dharma Body