Проведення рубок формування та оздоровлення лісів у соснових насадженнях Черевахівського лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» та їх вплив на якісний склад деревостану - Цісарук, Владислав Ярославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі наведено результати аналізу проведення рубок формування та оздоровлення лісів у Черевахівському лісництві філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» за період 2019–2024 рр. Упродовж досліджуваного періоду встановлено загальну тенденцію до скорочення площ рубок, що було зумовлено як змінами в нормативно-правовому регулюванні лісогосподарської діяльності, так і впливом соціально-економічних чинників. Найбільші площі рубок припадали на 2019–2020 роки, після чого спостерігалося поступове зниження інтенсивності лісогосподарських заходів із незначним зростанням показників у 2024 році. Аналіз обсягів вилученої деревини показав аналогічну динаміку зі зменшенням загального запасу заготовленої деревини у період 2021–2023 рр. та частковим відновленням у 2024 році. У структурі рубок переважали санітарні рубки, частка яких перевищувала три чверті загальної площі, при цьому основну їх частину становили вибіркові санітарні рубки. Рубки догляду займали меншу, але стабільну частку, серед яких найбільші площі припадали на прохідні рубки, тоді як прорідження та прочищення здійснювалися в значно менших обсягах. Динаміка площ і інтенсивності рубок свідчить про адаптацію системи лісогосподарських заходів до сучасних умов ведення лісового господарства. Висока частка санітарних рубок підкреслює актуальність питань оздоровлення насаджень та необхідність підвищення відкритості й обґрунтованості прийняття управлінських рішень у сфері лісокористування з метою формування довіри громадськості до діяльності лісогосподарських підприємств.
Keywords: лісокористування; лісогосподарські заходи; санітарні рубки; рубки догляду