Життєві цінності молоді у воєнний час (за результатами онлайн опитування студентів Волинського національного університету імені Лесі Українки) - Кузьмук, Ольга Миколаївна; Любчук, Валентина Василівна; Опейда, Людмила Миколаївна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Стаття присвячена розгляду результатів онлайн опитування студентської молоді Волинського національного університету імені Лесі Українки. Аналізуються життєві цінності студентів у воєнний час. Опитування проходило у дві хвилі: у травні 2022 року та у травні 2023 року. Цільову групу склали студенти Волинського національного університету. В цілому у обох хвилях опитано 436 студентів. Онлайн опитування показало, що під час війни студенти поєднують навчання, роботу та волонтерство. Попри війну, понад 85% студентів у обох хвилях задумуються над майбутнім та мають певні плани, зокрема, понад 70% хочуть навчатися, на другому місці пошук роботи, а на третьому – бажання подорожувати. Майже половина опитаних зрозуміли цінність сім’ї, рідних та близьких поруч. Водночас бажання почати вести здоровий спосіб життя теж присутній у відповідях респондентів. А одруження, створення сім’ї входить у найближчі плани лише 20% опитаних. Такий низький показник відповідає загальноукраїнським тенденціям, за яких середній вік подружжя зростає. Також, як показали результати онлайн опитування, студенти переживали цілу хвилю негативних емоцій у зв’язку із війною, найбільше це – тривогу (понад 70%), страх (понад 50%), занепокоєння (понад 40%), агресію (25%), гнів (30%) та смуток (20%). Проте виявили психологічну та емоційну стійкість, оскільки зазначили, що не потребували кваліфікованої психологічної допомоги, про це вказали 60% опитаних та 70% знали про можливості її отримання. У кризові періоди, війна теж належить до таких, люди задумуються над вічними запитаннями про смисл життя, щасті тощо. Студенти відмітили, що смисл життя вони вбачають у самому житті, а щастя для них неможливе, перш за все, без рідних та близьких, без можливості реалізувати свої мрії та бажання, і зрештою, досягнути особистого успіху. Усі свої бажання та плани переважна кількість опитаних хочуть реалізувати в Україні та налаштовані на оптимістичний сценарій розвитку подій як для них особисто, так і для держави в цілому.
Keywords: цінності; молодь; війна; 316.344.3-057.87(477.83-25):303.62:[316.3:17"364"