Актуальні аспекти роботи асистента вчителя(вихователя) та організації інклюзивної освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку - Луканьова, Людмила Олексіївна (Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти "Кам'янець-Подільський державний інститут", 2024)
У поданих матеріалах окреслено та обґрунтовано актуальні інноваційні та практикоспрямовані вектори організації інклюзивної освіти дітей дошкільного та молодшого шкільного віку із різним рівнем психофізичного розвитку в Україні: створення сприятливих соціальних умов для їх розвитку, проведення комплексних корекційно-реабілітаційних заходів, спрямованих як на подолання (корекцію, реабілітацію) наявних порушень розвитку, так і на пропедевтику можливих вторинних порушень, нівелювання наслідків соціально-педагогічної та емоційної депривації, вироблення у дітей з нормотиповим розвитком відповідних уявлень про однолітків із особливими освітніми потребами, а також забезпечення усім здобувачам освіти, без виключення, рівних прав на отримання якісних освітніх послуг; окреслення узагальнюючих та змiстових відмінностей інклюзивної освіти (використання особливих інноваційних форм її організації, підсилення індивідуально-диференційованої наповненості навчального змісту і, як результат, формування .у дитини навичок самостійності); вироблення єдиної схеми інклюзивного освітнього середовища закладу освіти, завдяки якій будуть розроблятися та впроваджуватися ефективні освітні технології, базуючись на ґрунтовному науковому i дитиноцентристському підходах.
Акцентовано увагу на координуючій та об’єднуючій ролі асистента вчителя (вихователя) в організації корекційно-розвиткових занять та адаптації (модифікації) освітніх програм до потреб і можливостей дітей з порушеннями у розвитку. Наукова новизна полягає у створенні цілісної, гармонійної моделі особистісно орієнтованої, комплексної психологомедико-педагогічної допомоги здобувачам освіти з порушеннями інтелектуального розвитку та їх родинам в умовах інклюзивного освітнього простору закладу дошкільної, загальної середньої освіти, а також у спеціальних закладах освіти (спеціальних школах та навчально-реабілітаційних центрах). Встановлено, що інклюзивна освіта не є альтернативою спеціальній, адже саме у спеціальних навчальних закладах існують можливості надання освітньо-корекційних послуг дітям з складними та комплексними порушеннями розвитку, зокрема, поєднання системної кваліфікованої медичної допомоги та психологопедагогічної корекції, а також у спеціальних навчальних закладах напрацьовано неоціненний досвід практичної роботи з дітьми з ООП, яким
Keywords: Спеціальна та інклюзивна освіта.; Інклюзія; Інклюзивна освіта; Спеціальна освіта; Асистент вчителя; 376.011.3-051