Психологічні особливості осіб із суїцидальними нахилами - Приступа, Катерина Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота складається із теоретико методологічного та емпіричного аналізу психологічних особливостей осіб із суїцидальними нахилами. Актуальність даного дослідження зумовлена зростанням рівня психоемоційної напруги в соціумі, яка підвищує ризик розвитку суїцидальних проявів. Вагомими чинниками підвищення рівня напруги виступають воєнні дії, кризи ідентичності та соціально-економічна нестабільність сьогодення. Метою роботи є дослідити психологічні особливості осіб із суїцидальними нахилами. Перший розділ роботи присвячений розгляду сучасних концепцій суїцидальної поведінки. Окреслено основні психологічні детермінанти суїцидальності. Також, розглянуто інноваційні профілактичні підходи, що базуються на застосуванні майндфулнес-практик, тілесно-орієнтованих технік, духовно-ресурсних моделях і цифрових інструментах. У другому розділі роботи репрезентовані результати емпіричного дослідження, проведеного на вибірці із 91 особи. Виявлено, що особи із суїцидальними нахилами характеризуються підвищеним рівнем нейротизму, тривожності, імпульсивності, а також низькою самооцінкою, емоційною дезрегуляцією, хронічним відчуттям самотності й соціальної ізоляції. Виділено значущі когнітивні та поведінкові маркери суїцидальності: песимістичне сприйняття світу та майбутнього, схильність до уникаючої та аутоагресивної поведінки, дезорганізованість мисленнєвих процесів. У третьому розділі запропоновано програму для психологічної профілактики, в яку інтегровано отримані дані при теоретичному аналізі та емпіричному дослідженні. Програма спрямована на розвиток емоційної саморегуляції, вміння формувати адаптивні копінг-стратегії, підвищення самооцінки, знаходження особистісних психологічних ресурсів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх впровадження у психологічне консультування, кризову допомогу, психоедукацію для освітніх закладів тощо. Праця розширює розуміння психологічного профілю осіб із суїцидальними нахилами, а також розширює інструментарій для профілактичних втручань.
Keywords: суїцидальність; профілактика суїциду; суїцидальні нахили; психологічні особливості; емоційна дезрегуляція; імпульсивність; нейротизм; молодь