Predictors of Picture Naming and Picture Categorization in Spanish - Cuitiño, Macarena Martínez; Soriano, Federico Gonzalo; Jaichenco, Virginia; Steeb, Brenda; Barreyro, Juan Pablo; Квітіньйо, Макарена Мартінез; Соріано, Федеріко Ґонзало; Яйченко, Вірджинія; Стіб, Бренда; Барейро, Хуан Пабло (My University, 2019)
The aim of this paper was to identify which psycholinguistic variables are better predictors of performance for healthy participants in a picture naming task and in a picture categorization task. A correlation analysis and a Path analysis were carried out. The correlation analysis showed that naming accuracy and naming latency are significant and positively correlated with lexical frequency and conceptual familiarity variables, whereas they are negatively correlated with H index. Reaction times in the categorization task were negatively correlated with lexical frequency and conceptual familiarity variables and positively correlated with visual complexity variable. The Path analysis showed that subjective lexical frequency and H index are the better predictors for picture naming task. In picture categorization task, for reaction times, the better predictor variables were subjective lexical frequency, conceptual familiarity and visual complexity. These findings are discussed considering previous works on the field. Мета статті – визначити, які психолінгвістичні змінні є кращими предикторами продуктивності найменування зображень та їх категоризації серед здорових учасників. У дослідженні застосовано кореляційний аналіз та аналіз віднаходження шляхів. Кореляційний аналіз доводить, що точність та латентність назв є високими, і вони позитивно корелюють з лексичною частотою та концептуальною схожістю змінних, проте негативно співвідносяться з індексом H. Кількість реакцій в завданні на категоризацію негативно співвідносилася з лексичною частотою та концептуальною схожістю змінних, проте позитивно корелювала зі змінною візуальної складності. Аналіз віднаходження шляхів показав, що суб’єктивна лексична частота і індекс H – кращі предиктори у завданні найменування зображень. У завданні класифікації зображень на кількість реакцій, предикторними змінними були суб’єктивна лексична частота, концептуальна схожість та візуальна складність. Отримані результати обговорюються в поданій статті, з огляду на попередні наукові праці у цій сфері.
Предиктори найменування зображень та їхньої категоризації в іспанській мові
Keywords: psycholinguistic variables; predictor variables; picture naming; picture categorization; accuracy; reaction times; психолінгвістичні змінн; предикторні змінні; найменування зображень; категоризація зображень; точність; кількість реакцій