Історія вчень про державу і право - Коренга, Юлія Володимирівна; Korenha, Yuliia V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є державно – правові теорії, розвиток та трансформація поглядів на право та державу, вивчення процесу формування, еволюції та реального функціонування інститутів держави. Історія вчень про державу і право вивчає виникнення та еволюцію політичної і правової теоретичної думки людства. Мета навчальної дисципліни – формування системи світоглядних засад студентів щодо розуміння природи і змісту понять „держава”, „право”, „закон”, „демократичне суспільство”, „громадянське суспільство”, „державно-правовий режим” тощо; загальних закономірностей виникнення й розвитку держави і права; з’ясування їх сутності, визначення можливих перспектив їх подальшої еволюції. Завдання дисципліни – допомогти у засвоєнні студентами об’єктивної історичної закономірності становлення державно-правових форм організації суспільного життя; сформувати навички орієнтування у складнощах правової методології сучасних концепцій, що пояснюють сутність та призначення держави, права, правових явищ; навчити оптимальному використанню історичного досвіду правового розвитку демократичних країн, що має практичне значення для вдосконалення процесу державотворення в Україні.
Keywords: походження держави і права; принципи побудови державного устрою та права