Гідрохімічний аналіз поверхневих вод в аспекті управління водними ресурсами річки Жидувка - Караїм, Ольга Анатоліївна; Ахнюк, Мирослава; Лавринюк, Зоряна Володимирівна; Джам, Олена Адамівна; Гулай, Любомир Дмитрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Водні ресурси є необхідною складовою забезпечення життя на Землі. Водночас вони є обмеженими ресурсами, а також, у зв’язку із значним антропогенним впливом, дуже вразливими природними об'єктами. У зв’язку із цим управління водними ресурсами з метою їх охорони та раціонального використання нині стає все актуальнішим.Метою роботи є проведення аналізу гідрохімічних показників поверхневих вод річки Жидувка в аспекті управління її водними ресурсами. До основних чинників у галузі управління і контролю за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів належить оцінка екологічного стану басейну річки. У свою чергу ключовим аспектом тут виступає гідрохімічний аналіз її поверхневих вод. Показники вмісту шкідливих речовин у поверхневих водах слугують індикатором визначення їх якості. Piчка Жидувка – є малою pічкою, яка протікає на теритоpiї м. Луцьк і Луцького району. Її довжина становить близько 8,0 км. Довжина у межах міста Луцька 2,43 км. Водозбірна площа 9,7 км2. Площа прибережної захисної смуги на території міста становить 10,7 га. Площа водоохоронної зони у місті 12,92 га. Площа басейну 0,65 км2 , середня витрата води – 0,03 м3/с. Для дослідження відбиралися проби води у р. Жидувка в межах м. Луцьк у створах № 1 по вул. Станіславського та № 2 по вул. Потебні у розpiзі 4 пір року протягом 2018–2020 рр. У результаті досліджень встановлено, що поверхневі води piчки не відповідають нормативам. Перевищення концентрацій зафіксовано за вмістом завислих речовин, фосфатів, амоній-йонів, нітритів, заліза, синтетичних поверхнево-активних речовин та хімічним споживанням кисню. Отримані результати дослідження вказують на те, що у зв’язку із динамікою росту антропогенного навантаження на водойму та з метою ефективного управління водними ресурсами річки Жидувка необхідним є постійний моніторинг якості її поверхневих вод та здійснення низки заходів для покращення її екологічного стану
Hydrochemical analysis of the surface water in the aspect of management of the water resources of the Zyduwka river
Keywords: Piчка Жидувка; поверхневі води; piчковий басейн; антропогенний вплив; гідрохімічний аналіз; екологічний стан; управління водними ресурсами.; 556.18(477.82):556.114/.5