Використання інтерактивних онлайн-платформ для формування англомовної лексичної компетентності учнів старшої школи - Лящук, Тетяна Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерську роботу присвячено дослідженню використання інтерактивних онлайн-платформ для формування лексичної компетентності учнів старшої школи. Актуальність роботи зумовлена сучасними тенденціями у викладанні іноземної мови, що передбачають використання інтерактивних, візуальних, аудіо- та відеозасобів навчання, а також створення індивідіальних освітніх траєкторій учнів та стимуляцію мотивації до вивчення іншомовної лексики. Інтерактивні онлайн-платформи розглядаються як інструмент, який дозволяє організувати освітній процес на основі індивідуальних потреб учнів, їхнього навчального поступу та забезпечити зворотний зв’язок і багатофункціональність у поданні лексичного матеріалу. У роботі проаналізовано найпопулярніші онлайн-платформи та визначено їхні дидактичні особливості й переваги використання у створенні умов для особистісто-орієнтованого навчання, підвищення рівня зацікавленості учнів та ефективності засвоєння нового словникового матеріалу, також виявлено потенціал для розвитку лексичної компетентності учнів, зокрема, через інтерактивні вправи, словникові тренажери та ігрові методи навчання. Визначено труднощі, пов’язані зі впровадженням інтерактивних платформ, такі як низький рівень цифрової грамотності учнів та недостатня технічна підготовка педагогів. Під час дослідження проведено педагогічний експеремент, результати якого підтвердили ефективність застосування інтерактивних онлайн-платформ для збільшення лексичного запасу учнів та покращення засвоєння нових лексичних одиниць. Практична значущість роботи полягає у можливості використання результатів дослідження для оптимизації методики навчання іноземних мов у старшій школі.
Keywords: інтерактивні онлайн-платформи; лексична компетентність; англійська мова; учні старшої школи; навчальний процес