Сакральна спадщина України: класифікація та просторовий аналіз - Міщенко, Олена Віталіївна (Національна академія наук України, Інститут географії НАН України, 2024)
Метою дослідження ‒ проведення просторового аналізу сакральної спадщини України. При аналізі та представленні результатів наукового пошуку слугували такі методи дослідження: структурно-логічного узагальнення та системного аналізу, статистичний, картографічний, порівняльно-географічний, стандартизації на середнє значення. Здійснено класифікацію сакральної спадщини України, виокремивши культурний та природний її складники. Проведена комплексна оцінка сакральної культурної спадщини України. Наведено приклади типів та видів сакральної природної спадщини України й обґрунтовано їх просторове розташування. Новизна дослідження полягає в авторській інтерпретації природного складника класифікаційної схеми сакральної спадщини України, формулюванні тлумачення терміна ландшафтно-сакральна пам’ятка природи й обґрунтуванні доцільності його внесення до видів пам’яток природи на законодавчому рівні, проведенні комплексної оцінки сакральної культурної спадщини України.
Keywords: сакральна спадщина; Україна; класифікація; оцінка; 930.85-29:2(477)]-047.44(045)