Формування рухових умінь та навичок молодших школярів у позаурочній діяльності - Колядюк, Андрій Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі обґрунтовано й запропоновано для впровадження ігрову діяльність у формі великого квесту й квестових занять, для дітей молодшого шкільного віку. Встановлено, що квести наділені більшими можливостями для реалізації дидактичних завдань щодо розвитку рухової активності ніж рухливі ігри. Це стосується наявності значно складнішого, ніж в руховій грі, сюжету, який має певну послідовність, напруженість у спосіб інтелектуальних завдань, кульмінацію, ігрову оболонку у вигляді опису обставин, обумовлений час, простір та ролі з певним антуражем. Моделювання змісту квестів передбачає: вивчення рухових і пізнавальних інтересів молодших школярів; розробку сюжету, сетингу, хронотопу та ролей квесту; побудову й планування ієрархії складових частин квесту; пізнавальне наповнення квестового заняття. Структурно-функціональна модель представлена такими блоками: цільовим, змістовно-процесуальним та результативним.
Keywords: школярі; рухливі ігри; квести; фізична культура