Сталий розвиток локального туризму Волині - Єрко, Ірина Володимирівна; Мельник, Надія Вікторівна; Качаровський, Роман Євгенович (Уманський національний університет, 2025)
У процесі еволюційного розвитку туристичної галузі, з урахуванням сучасних соціально-економічних тенденцій та змін у мотивації подорожей, простежується зміщення фокусу уваги на принципи сталого розвитку та популяризацію унікальних локальних ресурсів. Актуальність теми зумовлена необхідністю пошуку ефективних моделей використання місцевих ресурсів без шкоди для навколишнього середовища, а також необхідністю формування практик сталого туризму, що відповідають Цілям сталого розвитку ООН, зокрема Цілям № 8 «Гідна праця та економічне зростання», № 11 «Сталий розвиток міст та громад» та № 12 «Відповідальне споживання та виробництво». Важливим аспектом формування конкурентоспроможного туристичного продукту стає збереження та інтерпретація культурної спадщини, традиційних форм господарювання й автентичних звичаїв місцевого населення. У цьому контексті Волинь має значний потенціал для розвитку сталого локального туризму, який реалізується через поєднання природних, історико-культурних та етнографічних чинників. Зважаючи на провідні позиції українського бджільництва у світі та високу якість вітчизняної продукції, створення музеїв меду як туристичних об’єктів є не лише ефективним інструментом збереження традицій, а й перспективним іміджевим і маркетинговим кроком. Такого роду елементи туристичного простору дестинації спряють розвитку гастрономічного та пізнавального туризму, підтримують локальних виробників і формують туристичні потоки зі стабільною динамікою, що відповідає ключовим засадам сталого розвитку регіону.
Keywords: туризм; апітуризм; сталий розвиток; музеї; музей меду; апіпродукція; Боратинська ТГ; Волинська область; 338.48:640.43