Словник мікротопонімів і мікрогідронімів Волині - Данилюк, Оксана Климівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У словникові вміщено мікротопоніми і мікрогідроніми, зафіксовані на території сучасної Волині. Видання містить 9157 лексичних одиниць, зібраних здебільшого шляхом анкетуванн. Також використано записи здобувачів освіти Волинського національного університету імені Лесі Українки й матеріали наукових джерел. Для мовознавців, фахівців у сфері ономастики.
Мікротопоніми і мікрогідроніми – назви дрібних географічних об’єктів: полів, лісів, річок, урочищ, ярів, річок, озер, ставків – важливі маркери локальної ідентичності та історії конкретного регіону. Вони нерідко містять цінну інформацію про його минуле, відображають особливості місцевого ландшафту, традиції та побут тутешнього населення.Дослідження мікротопонімів і мікрогідронімів у межах кожного регіону України – одна з актуальних проблем вітчизняного мовознавства, адже ця лексична група недостатньо вивчена в межах українського діалектного простору. Мікротопоніми і мікрогідроніми Волині ще не були предметом докладного вивчення.
Keywords: Ономастика; поле; ліс; джерело; озеро; грибні і ягідні місця; ставок; урочище; 373.3.016:811.161.2]:373.3/.5.014.3(477)НУШ