Діяльність Ігоря Білозіра у контексті українського культурного простору - Малиць, Андріана Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У дослідженні здійснено спробу аналізу творчості Ігоря Білозіра в контексті епохи та внеску композитора в українську культуру. У першому розділі «Український культурний простір другої половини ХХ – початку ХХІ століть» проаналізовано основні тенденції розвитку української культури в другій половині ХХ століття. Обґрунтовано етапи розвитку культури України в період становлення держави. Зокрема, здійснено огляд на шляхи розвитку української естрадної музики. У другому розділі «Творчість Ігоря Білозіра у контексті розвитку української культури» проаналізовано культурно-історичні умови формування Ігоря Білозіра. Досліджено інформацію про пісенну спадщину композитора та її теперішній стан. Обґрунтовано творчу діяльність та вплив Ігоря Білозіра на українську естраду. Розкрито значення мистецької позиції композитора як форми культурного спротиву та утвердження національної ідентичності. У висновках встановлено, що Ігор Білозір став однією з ключових постатей музичного простору України в контексті своєї доби, а діяльність композитора повпливала на формування сучасної естради. Проаналізовано творчий шлях митця та з’ясовано, що композитор свідомо брав за основу народну музичну традицію, та поєднавши з сучасними естрадними елементами сформував індивідуальний стиль. Розглянуто роль ВІА «Ватра» як середовища розвитку сучасної української естради. Доведено, що творчість Ігоря Білозіра має значний вплив на сучасний культурний простір.
Keywords: творчість Ігоря Білозіра; естрадна пісня; музична культура; український культурний простір