Ідентифікаційні особливості соціальної адаптованості особистості - Кречик, Альбіна Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена теоретичному та емпіричному обґрунтуванні ідентифікаційної детермінації соціальної адаптованості осіб зрілого віку під час війни. Перший розділ бакалаврської роботи присвячений психологічному дискурсу феноменів ідентифікації та соціальної адаптованості особистості. У другому розділі представлено обґрунтування вибірки дослідження (особи зрілого віку від 25 до 45 років), описано етапи, методи і методики вивчення проблеми. Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що емпірично експліковано інтеркореляційний етично-самопожертвувальний симптомокомлекс, який демонструє домінуючу позицію ідентифікаційного самоподолання, що складається із виражених етичної та самопожертвувальної відповідальності та загальної тенденції соціально-адаптативної поведінки як автономної, самостійної та виваженої. Практичне значення дослідження полягає у тому, що діагностичні результати можуть використовуватися психологами-консультантами як параметри можливої психокорекційної роботи з особами зрілого віку, що переживають труднощі протікання ідентифікаційних та соціально-адаптаційних процесів.
Keywords: ідентифікація; соціальна адаптивність; самоподолання; етична відповідальність; самопожертва; інтернальність; самоприйняття; зрілий вік