Зв’язок рівня тривожності із копінг-стратегіями учнів автошкіл - Павловська, Тетяна Сергіївна; Коць, Михайло Онисимович (My University, 2024)
У статті представлено результати дослідження взаємозвʼязку між рівнем тривожності та застосуванням копінг-стратегій серед учнів автошкіл м. Луцька з урахуванням вікових та гендерних особливостей. Всього було опитано 75 осіб віком від 17 до 51 року (10,7 % − чоловіки, 89,3 % − жінки). Дослідження проведено з метою виявлення та аналізу впливу тривожності на вибір та ефективність стратегій, які використовуються для подолання стресових ситуацій під час кермування автомобілем у процесі набуття водійських навичок. Адже для багатьох учнів автошкіл навчальний процес є складною життєвою ситуацією. Для успішної адаптації особистості до вимог такої ситуації необхідним є розуміння і вибір нею певної моделі мислення та поведінки, спрямованої на подолання життєвих труднощів − копінг. Результати здійсненого дослідження засвідчують, що в автошколах Луцька серед учнів домінують жінки (80−100 % складу навчальних груп). Домінуючою копінг-стресовою поведінковою стратегією кандидатів у водії є орієнтація на вирішення завдання. Звʼязки між віком респондентів і проблемно-орієнтованим копінгом, між віком та емоційно-орієнтованим копінгом прямі й дуже слабкі; між віком респондентів і копінгом уникнення, між віком і шкалою відволікання – обернені й дуже слабкі. Отож, чим вищий вік кандидата у водії, тим більше він орієнтований на стратегію вирішення завдань або на емоції, і навпаки, з віком опитані особи все менше орієнтуються на стратегію уникнення проблем чи відволікання від стресу. У переважної більшості учасників дослідження виявлено низький і середній рівні тривожності, високий − лише у 4-х опитаних жінок. Прямий і найвищий звʼязок існує між тривожністю та емоційно-орієнтованою стратегією. Між рівнем тривожності й іншими досліджуваними стратегіями звʼязок обернений і дуже слабкий. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для розробки програм психологічної підтримки учнів автошкіл, спрямованих на підвищення безпеки на дорозі та зменшення рівня стресу під час навчання водінню.
Keywords: учні автошкіл; копінг-стратегії; тривожність; автошкола; 159.944.4:616.891.6]:656.052.8-057.87