Профілактика серцево-судинних захворювань у жінок - Шахліна, Лариса; Shakhlina, Larisa (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Коронарна хвороба серця є головною причиною захворюваності й смертності серед жінок, що обумовлює актуальність та соціальну значущість проблеми профілактики захворювань системи кровообігу серед жіночого населення. У статті наведено результати обсерваційних досліджень, присвячених особливостям профілактики та лікування серцево-судинних захворювань у жінок. Коротко викладено особливості факторів ризику коронарної хвороби серця в жінок, описано позитивний вплив заходів із первинної й вторинної профілактик на виживаність жінок. Обговорюються проблеми недостатньо широкого застосування програм профілактики та реабілітації в жінок із серцево-судинними захворюваннями. Coronary heart disease is the main reason of morbidity and mortality among women that predetermines topicality and social meaning of the problem of prophylaxis of circulatory system illnesses among women. The article presents the results of observation research that are dedicated to peculiarities of prophylaxis and treatment of cardiovascular diseases among women. We have also presented information on peculiarities of risk factors of coronary heart disease among women, positive influence of measures of primary and secondary prophylaxis on women survival rate. The article bring up problems of wide applying of prophylaxis and rehabilitation programs among women with cardiovascular diseases.
Prophylaxis of Cardiovascular Diseases Among Women
Keywords: захворювання системи кровообігу; коронарна хвороба серця; жінки; фактор ризику; профілактика; cardiovascular diseases; coronary heart disease; women; risk factor; prophylaxis