“Великі роковини” І. Франка: інтертекстуальність як засіб вираження національної ідеї - Яблонська, Ольга Василівна; Yablonska, O. V. (Львівський національний університет ім. Івана Франка, 2006)
У статті простежується вагомість національної ідеї у контексті української літературної традиції. Охарактеризовано суголосність державотворчих прагнень І.Котляревського, Т.Шевченка, П.Куліша, І.Франка, Лесі Українки та інших. Проаналізовано структурні особливості “Великих роковин” І.Франка, зокрема інтертекстуальність і діалогічність, розглядається специфіка паратекстуальності, метатекстуальності та архітекстуальності. Вказується на відкритість цитування, використання “чужого тексту” у творі І.Франка. The aticle traces the significance of the national idea in the context of Ukrainian Literary tradition. Consonancy of statesmanly aspirations of I.Kotlarevsky, T.Shevchenko, P.Kulish, I.Franko, Lesya Ukrainka and the others are characterised. The structural peculiarities of “Velyki Rokovyny” by I.Franko, particularly. The intertextuality and dialogues are analyzed, the specificity of paratextuality, metatextuality and architextuality are studied. The openness of citations, utilization of «an alien text» in I.Franko’s work are pointed at.
“Velyki Rokovyny” (“Great Anniversary”) by I.Franko: Intertextuality as Mean of Expressing National Idea
Keywords: інтертекстуальність; цитування; алюзія; культурно- історичний контекст; літературна традиція; національна ідея; intertextuality; citation; allusion; cultural-historical context; literary tradition; national idea