Інтерференційні методи контролю механічних напружень у прозорих деталях та якості обробки поверхонь - Артюх, Юлія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі розглянуто оптичні інтерференційні методи як засіб неруйнівного контролю прозорих матеріалів, зокрема для виявлення внутрішніх механічних напружень, а також визначення рельєфу поверхні непрозорих тіл. У теоретичній частині роботи розглянуті основні інтерферометричні прилади, що застосовуються в практиці оптичного контролю, зокрема поляриметри, інтерферометри на базі інтерферометра Майкельсона, плоскопаралельні метрологічні скляні пластини ПМ. Практична частина роботи присвячена методиці виконання та аналізу експериментальних досліджень із використанням інтерферометричних установок та поляриметра для дослідження хроматичної поляризації. Проведено спостереження інтерференційних картин у прохідному та відбитому світлі, досліджено розподіл внутрішніх напружень у прозорих деталях та оцінені розміри дефектів поверхні промислових виробів та оптичних поверхонь. Наукова новизна роботи полягає у демонстрації можливостей застосування інтерференції неполяризованого та поляризованого низькокогерентного світла не тільки для контролю якості промислових деталей, але і в медицині, електроніці, оптичній когерентній томографії, фотонних обчисленнях. Практична значущість одержаних результатів полягає в можливості застосування розглянутих методів для неруйнівного контролю об’єктів у різних сферах науки і техніки.
Keywords: інтерференція світла; інтерферометрія