Адаптація кримінально-виконавчої політики та кримінально-виконавчого права України до європейських та світових правових стандартів - Яцишин, Михайло Михайлович; Yatsyshyn, M. (My University, 2009)
Робоча навчальна програма спецкурсу містить тематичний план змістових модулів, орієнтований перелік питань до семінарських занять і підсумкового контролю, завдання для самостійної та індивідуальної роботи, рекомендовану літературу й інтернет-ресурси. Метою курсу є формування у студентів розуміння науково-усвідомленої необхідності адаптації кримінально-виконавчої політики та кримінально-виконавчого права України до європейських та світових правових стандартів як головної умови входження держави у європейський правовий простір. Завдання курсу: – з’ясувати зміст таких понять, як “інтеграція”, “адаптація”, “імплементація”, “міжнародні стандарти”, “європейський і світовий правовий простір”, “правовий механізм взаємодії”, “порівняльне правознавство” і ін; – обґрунтувати необхідність перебудови кримінально-виконавчого процесу України в контексті європейських та світових правових стандартів; – визначити напрямки та форми міжнародного співробітництва з відповідними системами інших країн; – розглянути найбільш дієві форми і види функціонування сучасних пенітенціарних систем з метою запровадження позитивного досвіду у формуванні кримінально-виконавчої системи України; – з’ясувати зміст конкретних норм міжнародного кримінального і кримінально-виконавчого права, зокрема, таких як Загальна декларація прав людини; Міжнародний пакт про громадянські і політичні права; Європейська Конвенція з прав людини; Мінімальні стандартні правила поводження з ув’язненими; Європейські тюремні правила та ін.