Науково-практичні аспекти підготовки сурдопедагогів в умовах педагогічного коледжу - Бойчук, Петро; Boychuk, Peter (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті подано обґрунтування теоретико-прикладних положень фахової підготовки вчителя початкових класів до роботи з дітьми, що мають вади слуху. Визначено перелік спеціальних компетенцій, якими повинні оволодіти студенти педагогічного коледжу, котрі здобувають додаткову кваліфікацію «Сурдопедагог». Окреслено зміст сурдодисциплін, необхідних для здобуття професійної освіти: «Основи сурдопедагогіки», «Сурдопсихологія», «Методика розвитку слухового сприймання», «Методика розвитку мови», «Жестова та дактильна мова». Розглянуто особливості організації педагогічної практики майбутніх учителів-сурдопедагогів в умовах сучасної загальноосвітньої школи, де навчаються діти з вадами слуху. Визначено умови якісної спеціальної сурдопедагогічної освіти задля виконання низки професійних завдань: удосконалення методів корекційно-розвивальної роботи з дітьми з вадами слуху, у тому числі – формування мовлення, розвитку слухового сприйняття, навчання вимови; сприяння повноцінній інтеграції осіб з вадами слуху в суспільство. The article observed foundation of the theoretical and applied provisions of professional development of primary school teacher for work with children who have impaired hearing. Defined the list of special competencies, that students of pedagogical college, who will obtain additional qualification “Sign language teacher”, should learn. Determined the contents of sign language disciplines, which is necessary for professional education: “Sign language pedagogy basics”, “Psychology of sign language”, “Methodology of auditory perception development”, “Methodology of language development”, “Gestures and dactyl language”. Considered features of the conducting pedagogical practice of future sign language teachers in the conditions of modern secondary school, where are studying children with hearing impairments. Defined the terms of high-quality special sign language education for implementation of a number of professional tasks: development of methods of correctional and developmental work with children who have impaired hearing, including - formation of speech, development of auditory perception, learning pronunciation; enhancing the full integration of persons with hearing disabilities in society.
Scientific and Practical Aspects of Training of Sign Language Teacher in Conditions of Pedagogical College
Keywords: сурдопедагог; інклюзивна освіта; особлива дитина; професійна освіта; діти з вадами слуху; teacher of sign language; inclusive education; children with hearing impairments; special child; professional education