Розробка iOS-додатку для моделювання поширення WiFi-сигналу - Ткачук, Богдан Романович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячено розробці доступного мобільного інструментарію для математичного моделювання процесів поширення WiFi- сигналів у закритих архітектурних просторах. Проведено комплексний аналіз існуючих програмних рішень у сфері планування бездротових мереж та виявлено істотний розрив між високовартісними професійними системами та спрощеними споживчими інструментами. Досліджено теоретичні основи поширення електромагнітних хвиль у приміщеннях та обґрунтовано застосування математичної моделі Log-Distance Path Loss для мобільної реалізації. Спроектовано та реалізовано повнофункціональний iOS-застосунок з використанням Swift, SwiftUI та архітектурного патерну MVVM для інтерактивного планування покриття бездротових мереж. Система забезпечує створення планів приміщень, розміщення точок доступу, розрахунок поширення радіосигналу в режимі реального часу та візуалізацію результатів через теплові карти. Валідація математичної моделі показала середню абсолютну похибку 6,8 дБ, а тестування з користувачами підтвердило високу зручність використання з оцінкою 8,5 балів з 10.
Keywords: iOS-розробка; Swift; WiFi-моделювання; поширення радіосигналу; мобільні додатки; SwiftUI; MVVM; теплові карти