Віртуальна реальність у контексті сучасного соціуму - Грушковська, Ольга; Grushkovska, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто проблеми віртуалізації та віртуальних процесів сучасного суспільства, проаналізовано основні ідеї вчених, які досліджували цю проблему. Зазначено, що необхідність аналізу віртуалізації зумовлена дедалі більшим наростанням віртуалізаційних процесів у сучасному суспільстві. Нинішні процеси віртуалізації настільки стрімкі, що практично не піддаються прогнозуванню, а втім, предметне поле соціально-філософських досліджень цієї проблеми лише починає складатися. Тому постає потреба в уточненні методології дослідження віртуалізації, а також у подальшій розробці концепції віртуалізації суспільства в межах соціально-філософського підходу. Проаналізовано вплив віртуалізації на соціальні інститути та на суспільство загалом. Звернуто увагу на проблеми трансформації особистості під впливом віртуальності. Доведено, що у зв’язку з тривалим перебуванням індивіда у віртуальній реальності ми можемо говорити про формування «віртуальної особистості». Прогрес розвитку віртуалізації невпинно зростає, тому питання віртуалізації сучасного соціуму залишається актуальним і відкритим до дискусії. Problems of virtualization and virtual processes of modern society were considered by the author in the article. Categories of virtual reality, virtualization has been explained. The analysis is based on the main ideas of scientists who studied this problem. It was noted that the need for analysis of virtualization is conditioned by an ever greater increase in virtualization processes in modern society. Modern processes of virtualization are so fast that they are practically non-predictive. Meanwhile, the subject field of social and philosophical studies of this problem is only beginning to emerge. Clarification of the virtualization study methodology is a necessity. The concept of virtualization of society within the framework of the socio-philosophical approach needs further elaboration. The impact of virtualization on social institutions, and on society has been analyzed by the author. The problems of personality transformation under the influence of virtue were considered. It is proved that in our time we can talk about formation – a virtual person. It is noted that the progress of virtualization is growing steadily, and it depends only on the person, how it will use this phenomenon for itself. The issue of virtualization of modern society remains relevant, because this process is constantly spreading.
Virtual Reality in the Context of Modern Society
Keywords: віртуалізація; віртосфера; кіберпростір; віртуальна особистість; суспільство; virtualization; virusosphere; cyberspace; virtual personality; society