Психологічні особливості взаємозв'язку інтелекту та конфліктності особистості - Адескаліце, Микола Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою магістерської роботи було дослідження психологічних особливості взаємозв'язку між інтелектом та конфліктністю особистості з подальшою розробкою тренінгової програми покращення ефективної поведінки особистості в конфліктній ситуації. У першому розділі нашої роботи досліджується поняття інтелекту в науково психологічних підходах, також, аналізується поняття конфлікту та конфліктної особистості, теорія і практика взаємозв’язку інтелекту та особливостей поведінки особистості Другий розділ присвячений емпіричному дослідженню психологічних особливостей взаємозв'язку інтелекту і конфліктності особистості. Описано процедуру та методику дослідження, також робиться аналіз та інтерпретація отриманих результатів дослідження. Третій розділ містить розроблену тренінгову програму покращення ефективної поведінки особистості в конфліктній ситуації. Робота підкреслює важливість дослідження особливостей взаємозв'язку інтелекту та конфліктності особистості, що обумовлена зростанням соціальної напруженості та конфліктів у сучасному суспільстві.
Keywords: інтелект; конфлікт; конфліктна особистість; взаємозв’язок інтелекту та конфліктності; психодіагностика; психоедукація; психоконсультування; психотерапія