Фізична реабілітація хворих після перенесеного ішемічного інсульту - Скрипниченко, Ігор; Skripnichenko, Igor (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розроблено комплексну програму реабілітації хворих на ішемічний інсульт, що включає традиційні методи, а також гідрокінезотерапію та масаж шиатсу. Запропонована програма реабілітації апробована на 18 хворих на ішемічний інсульт, які проходили програму відновлювального лікування на санаторно-курортному етапі у відділенні цереброваскулярних патологій санаторію «Жовтень». Вивчено особливості реабілітації таких хворих. Установлено показники артеріального тиску, пульсометрії, динамометрії в них. Розроблено та запропоновано комплекси лікувальної гімнастики, масажу, гідрокінезіотерапії. Доведено ефективність запропонованої програми реабілітації. Розроблено практичні рекомендації, які включають масаж, дихальну гімнастику, психотерапію, гідрокінезотерапію, кліматотерапію й лікувальну фізичну культуру для хворих на ішемічний інсульт на санаторно-курортному етапі. A comprehensive program of rehabilitation of patients with ischemic stroke, including traditional methods, as well as hydrokinetic therapy and shiatsu massage is developped. The proposed rehabilitation program was tested on 18 patients with ischemic stroke who were on the program of rehabilitation sanatorium stage of cerebrovascular pathology in the department of nursing «Zhovten». The features of the rehabilitation of patients with ischemic stroke are analyzed. Blood pressure, heart rate, wrenches indices of patients with ischemic stroke are set . The systems of physiotherapy, massage, hydrocolonotherapy are developed and proposed. The efficiency of the proposed rehabilitation program is prooved. Practical recommendations include massage, breathing exercises, psychotherapy, hydrokinetic, climatic and therapeutic physical training of patients with ischemic stroke in the sanatorium stage.
Physical Rehabilitation of Patients After Ischemic Stroke
Keywords: інсульт; реабілітація; масаж; програма; гідрокінезотерапія; stroke; rehabilitation; massage; a program; hydrocolonotherapy