Анімація як вид рекреаційної діяльності - Альошина, Алла Іванівна; Бичук, Олександр Іванович; Альошина, Анастасія Олександрівна; Aleshina, Alla; Buchyk, Aleksandr; Aleshina, Anastasiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Рухова активність спонукає людей до дотримання вимог усіх компонентів здорового способу життя, а також може підвищити стресостійкість. Практика переконує, що залучення до рухової активності сприяє відволіканню дітей та молоді від асоціальної поведінки. Отже, рухова активність – це ключовий і генеруючий чинник у системі здорового способу життя. Мета роботи – проаналізувати анімацію як вид рекреаційної діяльності, її функції, види й характерні ознаки. До основних функцій анімації відносять загальнокультурні, загальнофізкультурні та специфічні. Основними видами анімації є анімація в русі, анімація через переживання, анімація через заспокоєння, культурна й творча анімація. Серед характерних ознак анімації визначено такі: здійснюється у вільний час; відрізняється свободою вибору, добровільністю, активністю, ініціативою як однієї людини, так і різних соціальних груп; обумовлена національно-етнічними, регіональними особливостями й традиціями; характеризується різноманіттям видів на базі різних інтересів дорослих, молоді та дітей; має гуманістичний, культурологічний, розвивальний, оздоровчий і виховний характер. Motor activity induces people to observance of requirements of all the components of healthy lifestyle, and it can also increase stress tolerance. The practice proves that involvement in motor activity favors distraction of children and youth’s attention from asocial behavior. So, motors activity is a key and generating factor in the system of healthy lifestyle. The objective of the work is to analyze animation as a kind of recreational activity, its functions, kinds and characteristic features. The main functions of animation are general cultural, general physical cultural and specific. The main kinds of animation as: carried out in spare time; notable for freedom of choice, voluntarily, activity of one person and different social groups; conditioned by national and ethnic regional peculiarities and traditions; characterized by variety of kinds of the basis of different interests of adults, youths, and children; has humanistic, culturological, developing, recreational and educational character.
Animation as a Type of Recreational Activity
Keywords: рекреація; фізична рекреація; анімація; види анімації; функції анімації; класифікація анімації; recreation; physical recreation; animation; kinds of animation; functions of animation; classification of animation