Вплив рекреаційного пресу на біорізноманіття Шацького національного природного парку - Піць, Н. А.; Горбань, І. М.; Pits, N. A.; Gorban, I. M. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Рекреаційне природокористування на території Шацького НПП сконцентроване поблизу частково оточених лісом озер Світязь та Пісочне. Унаслідок зростаючого рекреаційного навантаження на ці ділянки екосистем утворився острівний ефект рекреації, що формує чотири рекреаційні зони. Антропогенне навантаження на цих ділянках уже перейшло межу стійкості екосистеми до рекреаційного пресу. В останнє десятиліття в наявних рекреаційних зонах стрімко зросла кількість ділянок із V та ІV стадією рекреаційної дигресії. Recreational land use within the Shatsk NNP is concentrated near two, partially surrounded by forest, lakes – Svityaz’ and Pisochne. In consequence of the increased recreational load on the above mentioned ecosystems parts, an insular effect of recreation is appeared, which, in turn, forms four recreation zones. Anthropogenic load on these areas exceeds an ecosystem stability threshold to recreational press. During last decade, within the existent recreational zones, the number of areas with V and IV stages of recreation digression impetuously increased.
The Influence of Recreational Load on the Biodiversity of the Shatsk National Natural Park
Роботу виконано у Шацькій екологічній лабораторії ФМІ ім. Г. В. Карпенка НАН України
Keywords: Шацький НПП; природні комплекси; рекреаційна дигресія; біорізноманіття; Shatsk NNP; natural complexes; recreation digression; biodiversity