Формування та удосконалення стратегії розвитку підприємства - Садовська, Маргарита Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена аналізу сучасних підходів до формування та вдосконалення стратегії розвитку підприємства в умовах динамічного зовнішнього середовища. В дослідженні розкрито значення стратегічного управління для забезпечення конкурентоспроможності підприємств та їхньої адаптації до викликів глобальної економіки. У роботі визначено ключові принципи формування стратегії розвитку підприємства, зокрема: спрямованість на довгострокові цілі, багатоваріантність потенційних напрямів розвитку, безперервність процесу стратегічного планування, а також комплексність і узгодженість стратегічних рішень. Проаналізовано моделі стратегічного менеджменту, які активно використовуються у міжнародній практиці, та визначено їхню адаптованість до вітчизняних умов. Особливу увагу приділено інноваційним підходам, таким як використання цифрових технологій, екологічно орієнтованих бізнес-моделей, а також інтеграції сучасних аналітичних інструментів для оцінки ринку та управління ризиками. На основі проведеного SWOT-аналізу та PEST-аналізу запропоновано індивідуальні стратегії розвитку для підприємств різних галузей економіки. Практична частина роботи спрямована на оцінку ефективності впроваджених стратегій розвитку на прикладі конкретного підприємства. Представлено результати економіко-математичного моделювання, що доводять ефективність рекомендованих заходів у напрямі підвищення фінансової стійкості, зростання прибутковості та збільшення частки ринку. Отримані результати можуть бути використані як підприємствами для вдосконалення своєї стратегії, так і науковцями для подал
Keywords: стратегія розвитку; стратегічне управління; конкурентоспроможність; інновації; SWOT-аналіз; PEST-аналіз; бізнес-моделі; адаптація; фінансова стійкість; управління ризиками