Народно-педагогічні засоби загартування та зміцнення здоров’я школярів - Бойчук, Петро; Борбич, Наталія (My University, 2018)
У статті розкрито сутність фізичного загартування особистості в українській народно-педагогічній концепції. Визначено, що загартування є складником фізичного виховання дитини. З’ясовано педагогічні умови зміцнення здоров’я за народними традиціями: починати з раннього віку і загартовуватись упродовж усього життя. Доведено, що при вмілому й систематичному загартуванні тренуються терморегуляційні механізми, розвиваються і вдосконалюються фізіологічні процеси організму. Загартування сприяє підвищенню працездатності, протистоянню організму різним захворюванням, стимулює загальний розвиток дитини. Найважливішими народно-педагогічними засобами фізичного загартування молодших школярів є сонячні промені, повітряні ванни, регулювання температури приміщень, обтирання, обливання та ходіння босоніж. Взаємозв’язок цих засобів загартування сприяє збереженню та зміцненню здоров’я дітей.The essence of physical cold water treatment is revealed in the article according to the Ukrainian folk pedagogical conception. It is determined that cold water treatment is the component of child’s physical education. Also the pedagogical terms of health strengthening according to folk traditions are found out : to begin with early age, to last during all the life. It is proved that the thermoregulation mechanisms are trained and the physiological processes of organism develop and improve only with careful and systematic cold water treatment. Also cold water treatment helps to build up the working capacity, to resist different diseases by organism, it stimulates general child development. The most important folk pedagogical means of the physical cold water treatment of junior students are sun rays, air-baths, room temperature regulation, rub-down, water pouring, gentle baths and walking barefoot. Interconnection of these means of cold water treatment helps to keep and strength the health of children.
Keywords: загартування; здоров’я; фізичний розвиток; школяр; народна педагогіка; зміцнення здоров’я